Menu
0

黑眼圈?眼袋?簡單幾招還原電眼

Posted by Kian lam on

眼睛不止係人嘅靈魂之窗,更加係陌生人打量你嘅樣貌時最先睇嘅地方,所以一對明豔照人嘅大眼睛真係好加分架!不過都市人生活繁忙,成日捱更抵夜,捱捱下就捱就走左對電眼,換黎眼下面個對熊貓咁嘅黑眼圈同浮腫嘅眼袋,搞到個人睇落無里神氣,連面色都差埋!最慘係對黑眼圈同眼袋一旦出左黎就好難擊得退,特登早啲都救唔返呀,嗚~

 

究竟黑眼圈同眼袋係點形成?又有咩方法可以KO到佢地呀?
今日就等我同大家分享下有關呢兩位敵人出現,同埋還原電眼嘅小知識啦。

 
黑眼圈:

先講講黑眼圈,其實佢嘅成因有好多,除左成日捱更抵夜,仲有啲人係先天性眼框皮膚色素細胞密度比較高,令眼袋位特別深色;又或者係因為鼻敏感、鼻塞、慢性鼻竇炎令血液循環差,眼底下微血管增生曬得多而又冇好好保護造成色素沉積;過度摩擦、反覆接觸令個個部分嘅表皮變得粗糙;甚至係身體老化導致皮下脂肪或膠原蛋白流失等等!

 

咁有咩改善方法呢?其實現時市面上都有好多眼部產品去除黑眼圈,不過成效各有不同,當搽完精華同眼霜後可以按摩下眼睛周邊,大家試試啦!

 

  • 按摩眼睛周邊:唔講唔知原來眼睛周圍有好多穴位架,例如眉毛中間、眉頭內側、眼角內側等,如果係因鼻敏感造成嘅黑眼圈亦可以按下鼻部嘅穴位,不時按摩可以增加血液循環,改善黑眼圈架。

 

眼袋:

至於敵人二號眼袋,佢嘅成因一般可分為先天性同後天性;先天性就係因為眼眶裡面脂肪肌肉本身就比較肥大,令到眼袋相對上明顯左;而後天性就係因為年紀漸大令眼底皮膚鬆弛下墮而出現眼袋,另外成日低頭玩手機、瞓唔夠都易令眼下血管腫脹而養出大眼袋架!而從中醫角度睇,脾虛引致水濕運化失常,令眼部浮腫明顯,而腎氣不足或腎虛會令水濕內盛,亦都易見眼瞼浮腫。

 

咁想改善已經跑左出黎嘅眼袋要點做?建議一招最簡單嘅方法比大家啦,就係非常原始嘅敷眼喇!不過敷眼都唔係亂黎架,點敷係有唔同效用架!

 

  • 冰敷:溫度最好介乎攝氏18至20度,可以令皮下骨膠原蛋白收縮,是正常的冷縮熱脹情況有即時減眼腫現象,係急救良方

  • 熱敷:建議溫度維持在攝氏38至40度,可以紓緩疲勞,促進血液循環,令淋巴通順一點,比起冷敷,定期熱敷係相對治本架

  • 敷浸泡過的茶包青瓜薄片都可以加強敷眼效果架

 

除左敷眼,同對付黑眼圈一樣按摩眼睛周邊都有助去眼袋架!
準備左三款眼部護理產品俾大家,配合埋以上參考方法可以事半功倍啦﹗

急救法寶*
Remescar Eye Bags & Dark Circles  
2分鐘消除眼袋、黑眼圈

可以搽埋魚尾紋及眉心紋*
Phyto Lab 極高濃度 NP 眼部精華霜



VERSO N°5 SUPER EYE SERUM
WITH RETINOL 8 眼部精華


Share this post



← <<Older Post Newer Post>> →


留言 Leave a comment

請注意,評論必須經過批准才能發布