Menu
0

頭臭?點頂﹗一齊解決佢喇

Posted by Lab Star Beauty on


一到夏天,總會聞到D味道⋯
唔知大家有無留意,無論搭車或者排隊時候附近會有陣陣味擁過來,特別係放工搭車時候-_-
當你搵緊究竟發生咩事時候,原來遠在天邊近在眼前,就係喺正你前面既一把頭髮發出頭臭味⋯
經常都留意到
啲人無論幾時把頭髮都一樣咁柔順咁飄逸,亦總有啲人把頭髮
散發一陣頭臭味
如果有頭臭味的話無論set到個頭幾靚,化個幾靚嘅妝都無用⋯


LALA專為左今次呢個TOPIC又一次打攪我髮型師,整合左之後寫了這篇文俾大家。



 1.洗頭方法不正確
LALA問過身邊好多朋友原來身邊好多人都係用一次洗頭水一次護髮素,我問佢點解要原因係因為快,同埋已經用咗洗頭水洗一次啦點解仲要洗第二次呢?而呢個正正就係問題所在﹗髮型師說:正確嘅洗頭方法係,先用兩次洗頭水,之後再用護髮素搽髮尾。每一星期用護髮素按摩頭皮一次,(記得徹底沖乾淨)
點解要用兩次洗頭水?因為第一次洗頭水通常不太起泡,主要是清洗頭髮的雜質,很難徹底清潔頭皮,當再用第二次洗頭水的時候,已經很容易起泡,就代表頭皮與頭髮已經徹底乾淨!

點解護髮素只用在髮尾?因為護髮素主要作用令髮尾柔順易梳,就好像洗完衫後用柔順劑一樣,而一般頭髮嘅樣分只可以有三寸距離,所以髮根是不用護髮素的,同時護髮素比較難沖洗,好容易堵塞毛囊而致頭油過程或者脫髮﹗既然你說及護髮素不能塗在頭皮上為什麼要用護髮素按摩頭皮呢? 因為頭皮跟皮膚一樣,都是需要補濕同保護嫁﹗有時頭皮太乾,會引起頭屑嘅出現,這時候需要用護髮素幫助頭皮保濕,減少頭屑﹗
當然緊記要徹底沖乾淨頭皮上的護髮素﹗

2.頭油過盛
當人體攝入太多油脂時候,由於消化功能有限,有一部分油脂不得不從皮膚分泌出來,而最常見的地方就係頭皮同面部,現代人喜好高熱量高脂肪含量食物,吃得油膩、辛辣,這會刺激皮脂腺分泌。而熬夜、長時間玩電腦、快節奏生活、高強度工作壓力等,都會影響人體的內分泌系統,加劇頭皮出油。

3.沒有吹頭
唔少人都會因為懶而唔想吹頭,洗頭就好似洗衫一樣,如果啲衫洗完之後風乾都會發臭,頭皮一樣,很多時候都好懶費事吹頭,同時吹頭又真係會好熱嘅,所以都係等個頭自然乾喇,其實呢個方法係大錯特錯﹗﹗如果頭皮沒有徹底吹乾,日積月累會形成頭臭,所以洗完頭吹乾頭皮是必須的,如果大家覺得吹頭會好熱或者好攰嘅話,LALA建議大家把頭皮吹乾後髮尾自然乾,如果個風筒太重,買個輕啲勁啲嘅風筒,總好過個成個頭都唔吹﹗

4.個人護理
特別注意枕頭哦~~ 國外研究指出,一個枕頭平均可孳生多達16種黴菌,同時也是塵蟎的溫床,專家建議每3~6個月清潔一次枕頭;至於枕頭套,則是每3個星期就應該清洗一次。特別是夏季,清潔枕頭的次數可能還要更多。
*溫馨提示*
(不同材質枕頭需要不同的清潔方式,有的可以水洗,有的卻要用到吸塵器,要留意。)

有唔少朋友都唔知自己用緊果隻洗頭水岩唔岩用,搵左兩款不含防腐劑洗頭水俾大家參考下﹗
溫和潔淨頭髮和頭皮,同時為無重量的頭髮豐盈及增加光澤。
***推薦用於所有類型頭髮,特別適合頭髮較薄,燙/染髮後掉髮人士使用***


 

意大利ERiiS 7日救髮神水
 大學臨床實證,7天減少掉髮30%。
***針對男士、女士唔同甩髮需要而研發咗唔同配方***


【預告一下,下次
拆解一下吹頭問題啦﹗】


Share this post



← <<Older Post Newer Post>> →


留言 Leave a comment

請注意,評論必須經過批准才能發布