Menu
0

拆解用邊隻護膚品都無效之謎﹗

Posted by Lab Star Beauty on

當人人喺度議論緊邊隻護膚品好用時候,抱著我都試下先心態之後發現都無用唔得嘅,
即刻將件護膚品打左入冷宮。點解皮膚好似用咩都唔吸收咁?即使係再昂貴嘅護膚品,效果都唔明顯?


有冇諗過其實可能係因為皮膚狀態問題?
皮膚是人體最外層的保護屏障,由多層組織構成,其中最外面是由死亡的角質細胞構成的角質層,此層厚實緊密,能有效地防止細菌侵入。而角質層內的角蛋白有助減少水分流失,使皮膚保持濕潤。

想改善皮膚容易吸收,可以試試用暖熱毛巾敷在臉上,柔軟表皮、使毛孔暢通和促進血液循環,一方面能潔淨毛孔,一方面可讓護膚品較易被吸收。在敷暖熱毛巾同時,可在毛巾上配合輕壓按摩,達致放鬆肌肉,消除疲累。(記得要用乾淨毛巾)

另一方面,如果角質層太厚,護膚品吸收品到,堆積係皮膚表層。除左會阻礙皮膚吸收護膚品之外,亦會容易阻塞毛孔,令到皮膚分泌的油脂阻塞毛孔,形成粉刺,令毛孔粗大,更可能演變成暗粒或者暗瘡。大家因此必須定期幫皮膚做清潔,去除老化角質排走
毒素後護膚品會較易被肌膚吸收,發揮最大功效。

 

法國CODAGE MICRO-PEELING MASK 煥膚亮白面膜結合AHA及BHA煥膚更生凝膠,潔淨毛孔、淡化色斑、撫平細紋,更新皮膚細胞,有效去除角質,美白亮膚。

CODAGE MICRO-PEELING MASK 煥膚亮白面膜

想知道點揀適合自己嘅潔面產品?潔面後護膚步驟注意嘅地方?留意下一則分享!

Share this post



← <<Older Post Newer Post>> →


留言 Leave a comment

請注意,評論必須經過批准才能發布