Menu
0

護理皮膚非常關鍵一步-清潔

Posted by Lab Star Beauty on

大部分朋友都會忽略左呢個重要步驟,覺留在面上時間都唔長,簡邊款都無所謂。你就要留意喇﹗
清潔是護理皮膚非常關鍵的一步,如果不清理乾淨就直接搽上護膚品,當中的營養就無法被皮膚吸收,保養就白做了。今次同大家分享下你膚質適合用咩類型洗面產品喇﹗


眾所周知,乾性膚質用的潔面應該比較滋潤,不能使用起泡的產品;油性/混合性膚質用的潔面應該較有力,不能過於滋潤;但唔少人都認為潔面產品要夠起泡,才可以深入毛孔帶走污垢。其實潔面產品經少少搓揉就變成大量泡泡,代表活性界面劑太強對肌膚唔好。如果面上好像拉扯掹緊感覺,咁代表潔面產品太過刺激,對肌膚做成傷害。但切記兩者都不應造成皮膚乾燥和刺激。例如含有去角質功效既潔面產品,具有一定的刺激性,係唔適合每天使用,特別係敏感性皮膚更需要慎重使用!


(下次會拍片分享究竟邊款洗面先岩你用,記得留意同subscribe我地個YouTube channel💛)

 

潔面最好每天早晚各一次,先用清水沾濕面部,在面部均勻塗抹潔面後輕輕按摩,然後用水沖洗乾淨,最後用毛巾拍乾。(切勿大力搓洗面部以免對皮膚造成傷害) 潔面後保養步驟都好重要架,首先用化妝棉塗抹爽膚水,皮膚微濕潤時立即塗抹精華素,將營養一併吸收至底層;期間建議用手指拍打肌膚加強吸收及彈性,待精華完全滲透,就可以塗抹面霜作保護層,減少水分流失,亦有利於肌膚吸收養分,防止毛孔阻塞。簡岩自己洗面產品皮膚都會有所改善,之後所搽護膚品容易被皮膚吸收,發揮到應有功效。


Share this post



← <<Older Post Newer Post>> →


留言 Leave a comment

請注意,評論必須經過批准才能發布