Menu
0

拆解轉季突如其來紅腫

Posted by Lab Star Beauty on

春夏交替或轉季時,皮膚總係唔聽話,就算平時皮膚無大問題都會莫名其妙出現皮膚敏感,泛紅、缺水、脫皮、刺痛、「一撻撻」等敏感問題出晒利。LALA正正面對呢個問題,連化左妝都遮唔到,紅腫仲明顯左:(拆解轉季突如其來紅腫 好多時都係因為皮膚來不及適應天氣的變化,皮膚抵抗能力減弱,就會容易引發脆弱敏感的問題。當屏障功能受損,表皮失去水分,皮膚會變得痕癢,乾燥,開裂,血管擴張亦會引起紅腫,紅血絲,較嚴重會引致玫瑰痤瘡及角質細胞發炎等皮膚敏感徵狀。

皮膚出現敏感時,大部分人都會第一時間瘋狂補水。要搞清楚皮膚敏感出現的原因,只靠補水,反而會導致皮膚的耐受力減弱,加重敏感徵狀。好多人亦會為左早日解決皮膚敏感的問題,在皮膚敏感同時使用各類抗敏感的護膚品,但當多種不同成分的護膚品一併使用,會加重對皮膚的刺激,效果更加適得其反。應該要揀溫和不刺激護膚品進行急救,一步步控制皮膚感染,紓緩皮膚緊繃,干痛等敏感徵狀,重點性急救敏感皮膚。

下次同大家分享轉季如何抑制皮膚敏感問題?

Share this post



← <<Older Post Newer Post>> →


留言 Leave a comment

請注意,評論必須經過批准才能發布