Menu
0

完成修復之路~~

Posted by Lab Star Beauty on

如何提升肌膚防禦系統?完成修復之路﹗
ELiTE SOOTHING ESSENCE 重點修復保濕急救精華
之前同大家分享過點解一到轉天氣,就算平時點保養都好,皮膚就即刻唔聽話。
今次講解下轉季如何抑制皮膚敏感問題?

上一篇Blog教左大家解決急切嘅紅腫問題後(有興趣可以click返呢到睇),依家就要開始修復『皮膚屏障』工程。

咩係『皮膚屏障』?

『皮膚屏障』係肌膚最外層的天然保護屏障,由皮脂、汗水、角質層細胞混合而成,亦叫做「酸膜」。其酸性表面讓細菌不易生存,阻隔外界污染進入皮膚深層,亦有減少水分流失嘅作用,氧化脂質去抵擋自由基的傷害。

所以修復皮膚係必需的,先提升肌膚自身抗氧化防禦系統,待皮膚的抵禦力回復同時加上從肌底的深度保濕,促進肌底合成透明質酸,提升肌膚保濕力,皮膚就可以回復健康狀態。會深嗎?簡單d講,就好似平時傷風感冒睇醫生一樣,先增強自身(皮膚)嘅抵抗力再加強補充流失嘅營養(水份)。

LALA心得,係修復皮膚之時,記得要注意增強皮膚耐受性。使其不再敏感,同時更要加強保護皮膚,避免紫外線既傷害,避免過度清潔或過度揉搓按摩,調節皮膚新陳代謝,促進皮膚正常生長,最重要係保持皮膚營養與水分,達到水油平衡。係補水同時,亦要注意鎖水,揀一D可以深層吸收嘅保濕產品,放棄個D表面保濕產品,輕易完成修復之路。


Share this post



← <<Older Post Newer Post>> →


留言 Leave a comment

請注意,評論必須經過批准才能發布