Menu
0

洗頭水愈起泡代表乾淨?點樣洗頭先會有健康頭皮?

Posted by Lab Star Beauty on

大家係點樣揀洗頭水既呢? 除左香味,成份同質地又有冇特別要求呢? 係咪都覺得要洗到起晒泡先乾淨?
洗頭水愈起泡代表乾淨?點樣洗頭先會有健康頭皮?
無矽洗頭水已經唔係新鮮野,好多人去買洗頭水前都會睇睇樽身“有冇矽?有冇SLS (化學起泡劑之一)?
”但事實上大家清楚無矽對頭髮有咩好處嗎?無添加矽的產品,可以有效徹底清除油脂、污垢。雖然好多人話用無矽洗頭水後,頭髮會感覺比較「鞋」,但亦代表佢可以將頭髮頭皮上積累的污垢和殘餘物洗得徹底,頭髮先會變得蓬鬆、清爽!

至於含有矽既洗頭水,當中殘留的矽油就等於一塊薄膜覆蓋頭皮,阻塞毛孔「呼吸」,令毛囊的皮脂腺不斷分泌頭油,所以有矽既洗頭水容易會愈洗愈油。日子長左就會造成毛孔萎縮,以致脫髮同愈洗愈甩得多頭髮。

除此之外,有好幾項洗頭既誤解都值得留意下:
-洗頭水應避免直接塗上頭皮,應該要係手心起泡之後再按摩上頭皮。
-頭髮健康與否關鍵在於頭皮,所以洗頭更加要著重頭皮而非頭髮本身。
-溫度過高的熱水,在洗頭的過程中會帶走頭皮過多油脂,容易造成頭皮、髮絲損傷,更可能刺激頭皮增生更多油脂。
-洗頭時應該用指腹輕輕搓揉,避免用指甲抓頭皮,這樣洗頭既方式不僅可能抓傷頭皮,甚至會不小心抓破皮,俾細菌有機可乘造成頭皮受傷甚至感染。
-洗頭應該用大量的清水將洗髮精沖洗乾淨。如果沖洗不乾淨,洗髮精殘留會造成頭皮過敏現象。

大家要留意洗頭方法同埋選擇適合既洗頭水啊﹗

Share this post



← <<Older Post Newer Post>> →


留言 Leave a comment

請注意,評論必須經過批准才能發布